Sterk werk met je opleidingsplan!

Werkt jouw bedrijf al met een opleidingsplan? Een sterk opleidingsplan is essentieel voor een succesvolle organisatie. Zo geef je aan welke (commerciële) doelen je bedrijf in de toekomst wil halen en welke vaardigheden je werknemers nodig hebben om daartoe te komen. Het helpt je bedrijf en personeel om efficiënter met de snel opeenvolgende veranderingen in maatschappij en sector om te gaan en klaar te zijn voor toekomstige uitdagingen.

Een opleidingsplan is niet alleen voordelig voor de gezondheid van je bedrijf, het is ook verplicht voor organisaties met meer dan 20 werknemers. Werknemers moeten gemiddeld vijf dagen per jaar opleiding volgen volgens de wet Werkbaar en Wendbaar Werk. Daarom moeten organisaties jaarlijks een opleidingsplan opstellen. Daarnaast tonen studies aan dat werknemers sneller van job veranderen door een gebrek aan opleidingskansen. Als bedrijf investeer je dus maar beter in de groeikansen van je medewerkers.

hoe een sterk opleidingsplan opstellen

Hoe stel je een sterk opleidingsplan op?

1.     Analyseer de behoeften

Laten we eraan beginnen. Alles start met de mensen op de vloer. Zo goed als zij voorbereid zijn op hun werk, zo kwaliteitsvol is het resultaat. Zij zijn bovendien degenen die het werk uitvoeren en daarbij uitdagingen en kansen zien. Het is dus het meest efficiënt om bij hen te horen waar de noden liggen.

Je hoeft daarvoor niet iedere werknemer apart te interviewen, uiteraard. Werknemers maken deel uit van de verschillende teams die de organisatie vormen en die laatste twee bieden je al een schat aan info nog voor je de individuele werknemer in rekening brengt.

Daarom delen we de opleidingsbehoeften op in drie niveaus, die je meteen een overzicht zullen bieden van de mogelijke noden:

  • Organisatie: Wat zijn de doelstellingen en strategie van het bedrijf voor de komende tijd? Zullen er daardoor verschuivingen zijn in het personeelsbestand en komen er nieuwe noodzakelijke competenties en profielen (en dus opleidingsnoden) bij?
  • Functie: Hoe goed sluiten de huidige functieprofielen nog aan op die toekomstvisie? Zullen de huidige profielen moeten worden aangepast?
  • Individu: en dan tot slot kan je je afvragen wat de groeivragen en noden van individuele werknemers zijn. Deze info kan je via de leidinggevenden en functioneringsgesprekken snel opvragen.

2.     Stel je planning op

Stem behoeften af met het budget en focus op de prioriteiten. Daarbij kan je gebruik maken van deze checklist:

  • Opleidingsthema’s o.b.v. de grootste behoeften. Zorg dat hier zowel informele als formele opleidingen bevat.
  • Toelichting: op welke wijze dragen de opleidingen bij tot de algemene opleidingsinspanning die op sectoraal niveau is vastgesteld?
  • Prioriteiten: hoe dringend moeten bepaalde opleidingen plaatsvinden?
  • Kostprijs per sessie en totaalbudget
  • Zijn er subsidiemogelijkheden?
  • Verwachte resultaten
  • Evaluatieprocedure: is de opleiding voldoende of is er nog opvolging, intervisie nodig?
  • Timeline
  • Aantal opleidingsdagen

3.     Gedragen door management en leidinggevenden

Zorg dat het management akkoord gaat met de opleidingen en het budget. Beantwoord praktische vragen over prioriteiten, aanvullende opleidingen en organisatie. Betrokkenheid van leidinggevenden is cruciaal voor het slagen van de vorming. Zeker de teamleads en diensthoofden moeten mee in zee willen gaan, aangezien zij een sterke rol kunnen spelen in het creëren van een positief leerklimaat.

4.     Communiceer de plannen naar de werknemers

Uiteraard is het cruciaal om een zo breed mogelijk draagvlak voor je plannen te creëren bij de medewerkers. Zij zijn uiteindelijk degenen die zich zullen moeten engageren om opleidingen te volgen.

Goed doordachte communicatie is daarbij van groot belang. Laat hen duidelijk zien hoe hun behoeften opgenomen zijn in het plan en wat zij zullen winnen bij het volgen van de opleidingen. Een persoonlijke winst levert meer motivatie op dan een verplichting. Zorg dat je info centraal beschikbaar en makkelijk raadpleegbaar is. Een plek op het intranet of een SharePointpagina zijn hiervoor de meest aangewezen tools.

5.     Uitvoeren van het opleidingsplan

Het plan is klaar voor implementatie. Schakel eventueel een externe opleidingspartner in. Bij Enlito kunnen we je daarbij zeker ondersteunen.

6.     Evaluatie en bijsturing

Een goede opvolging van je jaarplan is cruciaal. Haal op tijd en stond het kompas boven om te kijken of je werknemers en de organisatie nog op de juiste koers zitten. Stuur bij waar je merkt dat er lacunes of onvolkomenheden zitten.

Maak hierbij zeker gebruik van de feedback die je krijgt via bevraging en kwaliteitschecks bij je werknemers of doe een rondvraag of teammeetings.